Monday, December 28, 2009

C*O*N*G*R*A*T*U*L*A*T*I*O*N

entry ini khas utk kawan2 ku yang telah meniti hari bahagia dengan mendapat cahaya mata pada bulan Disember ini.
dalam kita menunggu tahun baru ni dan nak tutup tahun 2009,namun ada diantara kawan2 kita yang menerima kehadiran orang baru dalam hidup.....tahniah dari ku utk U all  my lovely friends....

>>>ada yang mendapat baby 1st and ada yang dapat 2nd baby pun ada.......tahniah utk U all.....
>>>pertama kali aku dapat tau Hasnah (member sekolah menengah) dengan mendapat baby girl yang comel bernama Fatin Hazwani (sorry klo salah eja),tarikh tak ingatla pulak....hehe...maybe sumber nama Fatin=Fairuz (nama ayah) and Hazwani=Hasnah(ibu).....pandai depa pilih nama.....lupa nk tanya maksud pulak......comel sgt baby hasnah muka mix mcm ayah and emak...kulit putih mcm mak ayah dia la.......nanti aku upload pic dia lupa nak snap masa pergi melawat sabtu lepas....(utk kwn2 sek. nak tengok)......baby dia dah pandai tak nak tido kat bawah nak riba je....pepun tahniah dariku......dah banyak ni menjadi aunti...aunti eina,hehe.....

>>>keduanya mendapat msg drpd kawan sekolah menengah jugak...kami memang rapat masa form 1-3 pastu tukar sekolah pun masih bercontact and berjumpa jugak.....ibu yang bertuah ini adalah Daliela...dia mendapat 2nd baby......baby boy,maknanya Amar dapat partner untuk panjat2 n main bola la nanti...mesti comel jugak nih,Tahniah Dal......

>>>then jumaat lepat, Jat SMS yang Nad (member ms kat U) dah bersalin jugak pada 15/12/09......selamat bersalin and dapat baby girl......tapi dulu kata scan baby boy kot.......dah tgk pic baby dia comel jugak...muka mcm nad sejibik.....mata sepet and putih gebu,hehe kuat betoi Gen dia......macam tak percaya je kawanku yang ini dah jadi ibu sebab dia ni manje skit,hehe apapun tahniah Nad.....uhhh lupa pulak baby dia nama Zahra Nabila........ermmm arrived from Zain (bapa)=Zahra and Nadia(ibu)=Nabila kot......kan trend skang combine camtu.........pepun nanti aku mintak kebenaran dia nk upload pic kt sini....mesti Izah tak sabo nak tengok tak pun dia awal2 lagi dah tengok.....TAHNIAH NAD....selamat menjalani hidup baru.....

ok...ni pic nyer...harap2 nad tak kisah...dh msg tp no reply lg maybe busy kot......


Zahra Nabila yg comel.....mata, kening mcm ibu
hidung n mulut mcm ayah kot...tp putih gebu mcm ibunyerla...



ayah n ibu Zahra Nabila


Tunggu Januari nanti ramai lagi nih tgh Q.....conclusion nyer umat Muhammad S.A.W makin bertambah and still balance lagi kot (anggaran akuje),sebab ramai yang dapat boy and ramai jugak yang dapat girl.....CAN CIN CAW.........

Sunday, December 13, 2009

MeNgiMbAs KeMbAli......KeNanGaN Yang TeRiNdAh...

SEMPENA ANNIVERSARY 12/12/2001-12/12/2009........almost 8years gitu.........

N3 ini khas bagi mengimbau kembali nostalgia perjalanan and detik2 saat kami bermula untuk disatukan setelah sekian lama berkawan dan membuat keputusan untuk mendirikan rumah tangga dan hidup bersama..........pada mulanya aku memang tak nak bertunang dan berkahwin lagi tapi atas desakan keluarga la jugak untuk bertunang dahulu.......akupun redho je la.....lagipun bertunangpun akan include cost yang agak banyakla jugak sebab sume barang nak beli.........N3 ini sekadar diary rentetan peristiwa sebagai tanda ingatan dan kenanganku selama-lamanya......(klo boleh nak diprivatekan untuk dibaca setiap kali anniversary tp....)

MAJLIS BERTUNANG 13/12/2008
majlis ni dibuat dengan ala kadarje....jemput kawan2 terdekat and sedara terdekatje....rombongan datang 4biji keteje lagipun jauh......kawan adala 20orang yang datang.........lauk pauk sume masak sendiri......abang ipar aku and keluarga yang masak.......TEMA: red color + white, supaya hidupku lebih berani menghadapi semua dugaan yang mendatang,cinta kami makin mekar dan membara (cewah)...yela bertunangkan banyak dugaan.......kat ofispun tak semua yang dijemput.....akhirnya mereka dapat tahu pabila da staf yang buka FS n tengok ada pictures tunang......habisla aku kena marah and perli......


berposing dibelakang rumah.....(gatai sungguh).....


sebelum rombongan tiba.......dag dig dug....
MAJLIS AKAD NIKAH 4/4/2009
majlis ni pun simple jugak and beberapa orang kawanje yang datang......lagi simple dari majlis tunang.....menupun aku yang tetapkan and disediakan oleh keluargaje yang masak.......penat sungguh rasanye....yela apa nak buat majlis kite and ayah pulak dah takder.......nikah lepas solat zohor.....tak dapat banyak sangat ambik gambar sebab rombongan terpaksa balik cepat.....lepasje rombongan balik hujan and ribut pulak......takut aku......apakah petanda nyer itu....(nauzubillah).
TEMA: white color.......lambang suci bersih sebagai simbul cinta dan keikhlasan hati pasangan.......keputusan untuk bersama tanpa memilih faktor2 duniawi (cewah poyoje ayat).........
Bilik pengantin aku siapkan sendiri dengan my X-housemate........dia banyak membantu masa tu...
HB lafaz nikah sekali lafazje n termaktublah aku sah sebagai isterinya........tapi aku heran sikitpun tak sedihke hape ke........alizapun heran tengok aku......hehe........


sign agreement so tak boleh durhaka dah,huhu


hihihi...
MAJLIS PERKAHWINAN 9/5/2009
majlis kenduri ni lambat sedikit sebab aku kena pergi induksi selama 3minggu.......tetapi borang nikah and ujian HIV dah dibuat awal2 and akan expired kalau tak buat masa tu......so thats is the reason ek....bukan menggataije.......hehe........
TEMA:magenta tetapi tak berapa jadila pulak........mengikut butik tu susah nak dapat lace color tu......lakaran baju and warna aku dah siapkan.....tetapi dia tak ikut sangat.....katanya mengikut kesesuaian....tapi jangan tak tau, memandangkan baju aku dah siap dari bulan 2.....ramai yang nak booking dah tau.....tapi owner tu tak bagi sebab aku design sendiri mengikut pakej......and masa tu promosi dapat lagi 1 pasang baju persalinan baru siap dijahit.....hehe....akupun belasahje la....
Photographer aku memang ambik kat ILA dari majlis bertunang lagi.........bukanpe senang and nak tolong kawan2 and diapun bagi special price.......
YANG TAK BEST:Kepenatan sangatla terasa daripada meyediakan souvenier hinggala makanan....begitu tragis pabila aku order 100ekor ayam...dan sume ayam2 tu aku terpaksa angkut guna Myvi ku...memang pengantin teruk kena belasahla nih....habis busuk.......kelam kabut betoi....petangnyer memg HB plak goreng ayam.......teruk oo nak abis kenduri...nak pergi butik lagi pakai inai lukis,nak tengok pelamin lagi...telurpun tak siap lagi...
Pada malam sebelum kenduri abang ipar aku adakan karaoke sambil jamuan Bihun Tom Yam...hmmm aku mknla jugak dok esoknyer baju dh sendat skit and perutpun meragamje..........pengantin memang tak hingat nk melantakje....
pabila depa kusyuk menyanyi tetiba black-out 1 umah....gelabahla aku hantaran tak siap lagi..inai tak pakai lagi..so pasang lagsir dalam gelap gulita.......
jenuh cari maintenance & nasib ada yang pakar (penyanyi2 tuh)...pukul 3 pagi baru siap pakai inai and tidur pukul 4 pagi.....lepas malamnyer melalak...siangnyer buat tahlil untuk arwah ayah dan marhaban jugak...ituje yang mampu....sambil mendengar celoteh DJ yang tak abis2 mengusik pengantin......
YANG TERINDAH: ramai kawan2 yang datang,staf2 pelbagai bahagian...and ada yang baru balik dari aktiviti sport pun datang dengan baju sukan....sempoije bawa student skali...kawan sekolah menengah pun ramai jugak and sanggup ambik cuti,ada yang tak jumpa 10 yrs pun ada.....sume kawan2 adik beradik and depa tumpang hepy jugak...sedara mara.....
and yang paling gempaq orang kampung, rombongan lelaki datang 1bas and 5 biji kete (geng kelab HB)...nasibla tak jadi bas 2 tingkat klo tak lagi best...(ala depa nak gi jalan ke padang besar tu yang motifpun)...and kalo hari ahad memang staf akan datang 1-2 biji bas jugak....jenuhla pening mak aku...tupun abang aku yang walimahnyer dah ketar perut tak cukup khemah...padan muka dia...tak caya cakap aku....
****and best jugak dapat hadiah banyak...kui...kui...thanx kawan2.......termasuk yang bagi 2 hadiah sebab 8/5/2009 is my 27th birthday..........


air pink(tudung pink).....

yes, i do......

MAJLIS SAMBUT SEBELAH LELAKI 31/5/2009.
memandangkan sebelah lelaki nak buat masa cuti sekolah....jarak 2 minggula.......pepun aku hepy jugak takla penat sangat and boleh tolong2 sebelah sana pulak...sinipun kami letik jugak........nak bungkus souvenier untuk tetamu...bagi semua tetamu pulak tu...tapi takper adik ipar yang sponsor...nanti kena sponsor balikla....beg disediakan untuk 1800 orang hampir terkejut jugak aku....maybe depa dah lama tak kenduri kot...and skang ni ada 3orang lagi bujang...(10 darham...7 darham...5 darham)...hehehe...
ujian pertama aku adalah kena masak mee goreng yang banyak untuk tetamu pada petang 2hari sebelum kenduri (ujian pertama dah lulus,huhu HB kata sedap jugak)......actually dah jadi pengantin basi sebab dah balik utk tolong2.......
berbanding kat sini malam sebelum kenduri ada buat kenduri arwah...dan malam tu HB dan kawan2 dia bekerja keras tak tido malam menyiapkan juadah utk esok.....sian muka memang teruk r masa bersanding ngan outdoor...aku lena mampus(bak kata org kedah)...bangun subuh tu sempat call zahirah sebab diapun kenduri hari yang sama...aku sempat pergi hantar hadiah and bunga telurje sebagai ingatan and tahniah untuknyer...(sebelum balik ke perak)...
TEMA: gold (kekuningan)...sabab cadar and perhiasan bilik dah beli yang dah siap...tapi baju color tu tak dak yang sesuai sebab cari 2mggu sebelum kenduri......semua tempahan buat ms tu jugak so no choice r...aku belasahje la....pakej ditaja 70% kot oleh kawan HB yang baik hati......(bestfrend sgt mcm isi dengan kuku......dan semalam diorang turun sg petani sebelum bertolak ke Langkawi......kami hanya menghantar ke JETI K.Kedah sebelum balik rumah emak......diorang ada ajak join sekali...sponsor lagi....aku seganla pulak dan terpaksa menolak sebab poket tengah kering and tak dapat ambik cuti......)
YANG TAK BEST:duit HB habisla untuk kenduri....so budget tak cukup terpaksa makeup sendirila untuk majlis malam .......and penat.....ituje.......
YANG TERINDAH:
>>>kenangan HB diusung oleh kawan2nyer,dapat bersanding.....dapat makan sedap2...(aku belasah sume makanan yang ada atas meja and sambung lg lepas outdoor,hahaha)....tetamu yang hadir dapat makan aiskrim berbagai perisa....(order 2000 batang disediakan didalam 2 freezer)........sempoije...aku and HB tak jemu2 makan sambil melayan tetamu...loqlaq sungguh....
****kema and black je yang datang sana...siap tapau ais krim lagik...
>>>dapat ber-outdoor kat lumut and menunggang kuda...kerja giler yang aku tak percaya aku lakukan dengan berpakaian baju pengantin.....dahler ramai orang masa tu time cuti sekolah...kain terselak plak tu...
>>>malam ada majlis potong kek dan char kuew teow untuk 100 tetamu and habis licin.......
>>>puas posing bergambar....
>>>dapat hadiah lagi and my MIL bagi hadiah yang paling beso and berat...

Hubby diarak untuk masuk ke khemah...(pic kiri)..
semua tersenyum hepy ke or menahan berat?


melantak tak hingat camera dah...(air ikut warna baju la pulak...)

 
keluarga HB.....

ni my family....kakak and emak sebelah kami...

3 tiers cake with diff. flavor....(MIL yang pilih)..


teluk batik......best!

Thursday, December 10, 2009

Wajar atau tidak?

Baru-baru ini aku telah menerima SMS jemputan kenduri daripada seorang kenalan lama.....lelaki....(msg 3bulan sebelum ni ckp jempula dtg  abg...D wat kenduri......)tak bagitau pun kahwin, tapi mggu lepas baru rasminyer bagitau walimatulurus...wajarkah aku pergi...masa kenduri aku pun jemput jugak tapi dia tak respon pun......

kami berkenalan semasa lepas SPM.....tetapi umur dia lebih tua dr aku agak2 5yrs kot.......ms tu kami sama2 bekerja kilang lepas aku habis exam SPM.......hmmm setahun jugakla......

nak kata special bagi aku hanya kawan.....tapi bagi dia mybe tak kot.....bila time solat kami akan take rest untuk pergi solat.....dia memang baik and sanggup tolak tawaran masuk universiti untuk menajaga seorang bapa yang agak tenat......tak ramai pekerja kilang yang tak tinggalkan solat.....aku biasaje entah kenapa orang gosipkan kami.......(cewah buka citer cinta lamala pulak).....tp tak bercintapun.....ramai kawan,supervisor yang pandang serong kat aku kerana dirinya tak terurus kerana aku baik dengan orang lain tapi takla couplepun....lama kelamaan aku baru faham......akhirnya aku dapat tahu darinya yang dia nak berhenti kerja and masuk POLY......aku biasaje.....and tak lama kemudian akupun masuk universiti jugak......kami selalu bergaduh tak tahu kenapa.....aku ni anti lelaki masa sekolah .....(hehe)

lepas satu sem(2000) dia da bagi kad raya and emel aku.....yang geramnyer napa emel dia stil gabungkan nama kami.......xsuka...xsukala.......so gaduh lagi.....putus contact terus sampaila aku jemput kenduri bulan 5 lepas.and yang aku tahu masa tu dia xabis belajar lagi and final kat UPSI...hmm dh nak jadi cikgu la rupanya.....

aku dh citerkan kt HB dia ok je kalo nak pi.....dekatje ngan sini...teringin jugak nak pi saja buat2 sempoi......dulu tak pernah ada sekelumit persaan pun sebab tu la aku jadi marah klo dipaksa2.....tapi malu jugak dulu comei (cewah perasan betoi, tapi jgn tak tau ms tu top oooo kat 10 orang peminat gak tu yang da orang jeles and gaduhje) skang cik mon......
rasa2 korang wajarke aku nak p nih? lagipun 2 orang kakak dia kawan baik jugak masa dulu2....ingatkan date tu nak balik perak......teringin nak p picnic or bercuti 1 mlm pun jadila untuk rest kan badan...dah menyampah asyik keje je.......tapi musim cuti sekolah.....mesti mahalkan...klo cameron dekat sikit...ahad tu cuti ganti awal muharam sedapla sikit...gajipun dah dapat......

Note: jom izzah gi cameron bawa hakim.........

Tuesday, December 8, 2009

I'M READY.............

tatkala aku menulis n3 ini aku sedang wat O.T,biasala hujung tahunkan........tapi my MIL baruje sampai tengah hari tadi.........so aku balik kejap untuk sedia apa yang patut........maybe bermalam disini malam nanti......nih adalah lawatan mengejut and nasibla umah sume dah kemas pun......

sedar tak sedar dah 8 bulan aku dah mendirikan rumah tangga......rasa macam baru kahwin je and next week anniversary untuk perkenalan kami.......dah banyak yang dilalui......pada permulaan perkahwinan aku sememangnya meletakkan tempoh untuk kehadiran orang ketiga.....HB pun tak kisah asalkan tak menjadi masalah.........tetapi setelah usia perkahwinan dah 8 bulan naluri keibuan ku akhirnya menjelma jugak.......hubby lagila dia sememangnya sukakan baby.......tapi dia tak memaksa.......dan setelah aku akui dah ready pada 3bulan yang lepas dia sangat hepy sampaikan tidur malampun mengigau pada malam tu.........tidopun sambil tersenyum kelakar betoila........tapi mungkin tak der rezki kami lagi dan PJJ adalah halangan utama........akupun takla betoi mengharap lagi masa tu.......tp kali ini rasanya sudah sampai masanya aku amik serius hal ini........memang doktor telah nasihatkan ambik masa 6bulan adalah lebih baik bagi memberi ruang dan masa untuk serasi sebagai pasangan........

so,now aku ready untuk bergelar ibu......berdoa je la...insyaallah.....even aku busy aku cuba untuk hidup normal,hehehe (sekadar meluahkan perasaan hati)...........please pray for me also.....

Siapakah kita.......

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s .

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman..

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Sunday, December 6, 2009

BENGANG BETOI..........

hati-hati jika u all seorang yang suka bershopping atau membeli barang-barang keperluan TANPA MENYEMAK HARGA BARANG TERLEBIH DAHULU...........
 lebih-lebih lagi jika u all bershopping di T---O.....berdasarkan pengalaman saya sudah 4 kali terkena dengan senarai harga yang dipamerkan tidak sama dengan scan sewaktu pembayaran.....
mungkin saya ni seorang yang agak particular dengan harga2 ni dan saya akan pastikan saya tidak akan menanggung kerugian........
siapa tidak kenal harga yang ditawarkan agak murah berbanding dengan harga supermarket lain.......tp tak mustahil cara tersebut adalah cara lain untuk mereka mengaut keuntungan........siapa yang tahu........bagi pembeli yang tidak pernah mengecek semasa barang di scan dikaunter bayaran sudah pasti kita akan bayar terus dan tidak perasan........jadilah pembeli yang bijak......
CASE pertama yang saya sedari adalah semasa membeli hadiah iaitu dapur gas untuk frends wedding.....selepas seminggu saya akan filing receipt dalam akaun peribadi.....apabila di semak terkejut melihat harganye lebih 10ringgit dari yang dipamerkan.....hampeh betoi.......padahal waktu itu memang board besar digantung jenama tersebut tengah sale dan kerana itulah saya beli barang itu.......bodoh betoi......apa nak wat nak claim balik dh terlepas........(tak sedar jika beli banyak barang)......

case yang lain semasa ingin membeli long pants dengan member....kami memang dah siap try dah pun.......memang harga berbeza 50%....hampeh memang hampeh....saya pulangkan balik semasa dikaunter pabila menyedari harganya tak sama.......dan masa tu member pulak dah terbayar.....so kami claim and report di kaunter cutomer servis.....walau apa2pun mereka tak pernah silapla kononnya........
dan semalam case yang terbaru terjadi kepada saya semasa pergi shopping dengan HB.......walaupun beza harganya 1.99 je tapi yang salah tetap salah.....mereka meletakkan barangan ditempat yang salah.....adakah itu salah kita......namanya juga betoi......harga memang xkan boleh kurang........tapi saya tetap ambik juga barang tersebut selepas bagi nasihat and leteran yang panjang......bukan nak berkira tapi geram dengan pengurusan mereka tu......ataupun itu memang disengajakan......saya cuma kesian dengan pembeli2 islam kita.......apa2pun my advise berhati2lah and beware dengan harga and recheck dikaunter............

Wednesday, December 2, 2009

MaLuNyer..........

aduh lama sungguh tak update blog hampir sebulanla jugak.......i ni memangla tersangat busy.......sampai effect kesihatan pun......entahla........

baru-baru HARI RAYA AIDLADHA.........saya beraya dekat PERAK........ikut turn la katakan.......hari khamis tu ambik 2jam keluar awal taku jalan jem.....maklumla nak drive sorang2.......tp luckily bila sampaije changkat jering my MIL,HB n adik ipar dah tunggu........lega rasanya aku tak payahla drive sorang2 n HB bleh drive.......nasibla dapat adik ipar n MIL yang faham.......aku tak berapa sihat n tak larat nak drive lama2 nanti jd flat je.......

sampai rumah makanan rendang n yang lain sudah disiapkan.......hari raya pagi cuma masak MEE KARI & NASI AYAMje.......tp luckily lagi aku pergi solat sunat hari raya........kah...kah.........selamatla........tp selalunya aku akan tolong2 je sebab kt sana memang dh ada chef 3star lagi...........from ORIENSTAR HOTEL,hehe......

dalam masa sebulan tak update nih macam2 telah terjadi........sampai tak larat klo nak diciter kan....and ada 1 citer lawak yang mengatakan aku ni preg....1 uitm bertanyakan aku n balik raya pun semua family dengan segan silu bertanya..........kah kah tipah tertipu........dan pada suatu hari aku tinggal dengan my MIL je........lepas kami cuci pinggan magkuk kamipun berehat2 la sambil bersembang........mcm2 dia citer kat aku padahal anak2 dia sendiripun tak tau kisah silam nyer itu.......dan pada satu masa njeng....njeng.......njeng......terpacul keluar 1 ayat n pertanyaan yang agak luar biasa.....apakah gaknyer kan....

ofcoursela begini dialognyer........
MIL: jadike kamu ni mengandung?(dengan muka selambe dia la)
aku: kenapa mak?
MIL :yela dah macam mak dengar n pelik2 aje.
aku: ishy mak ni lawakla......
MIL:.....kenapa pulak......mak bukan pe....mak dah bincang dengan adik n yang lain,nanti masa kamu dalam pantang biarla mak jaga kamu kat sini.....sian mak kamupun xsihat........jangan risau kat sini sume orang suke baby......sume orang berebut2 nak jagala,mandila........nanti bila baby dah balik mulala deme ni teringat2 n sedih.........
(aku ni tergelak kuat la jugak..........)
aku:belum pun jadi mak dah fikir nak jaga ye.........kelakarla.......akupun senyum2 je la........(diapun turut berceloteh panjang citer sume menantu2 dia yang selalu jaga n mcm2 hal lagila)
...........dalam hati aku agal malula jugak.......tiap orang tanya and kakak ipar HB pun yang pendiam itu pun bertanya jugak............adussssss pening kepala ku.......(yang sememangnya asyik pening aje)........

ALKISAHNYE begini..........semasa aku nak siapkan projek pergi konvensyen aku sangat busy hinggakan tak cukup rehat........kejepun banyak......masa pergi cash kan cheque and beli bahan-bahan kat pekan SP.........aku n memberpun singgah kejap untuk solat kat tesco......tetiba aku nak pitam and terus muntah2 sampai flat......lastly keluar darah.......aku tak tau nak buat mcm mana and tawakal jelah............udahler tak mohon driver aku drive sendiri......sepatutnya klo keluar hal rasmi kena mohon pemandu.......aku nak cepat and dari padi tak rehat........dah kebiasaan mcm tu hampir 2weeks......

gempaq jugakla kat surau tu (malunyer)......wheel chair pulak hilang........terpaksa berpaut.......terpaksa call ofis suruh hantar orang ambik kereta and bawa aku pergi hospital........HB terkejut and terus drive balik SP....kebetulan masa tu dia kat kubur bapak kawan dia meninggal (tengah gali kubur....takut aku dahla datang jumpa aku lepas tu).....dalam telefon hanya mbr ofis yang ckp bgtau dan aku sudah flat and terus2 muntah......sampai sekarang tak boleh silap sikit mesti jadi cmtu......

kemudian one of mybestfrend dtg and bw pergi hospital terus masuk emergency......huhu takutnyer......kena masukkn jarum untuk tambah air and vitamin......aku tak boleh buka mata lgsung terlalu pening......kain agak basah sebab aku terkucil masa muntah......maybe teruk sangat kot.......aku tahanje la bau (malunyer).........hampir habis 1 botol air akupun dah boleh buka mata sikit2 and bangun ke toilet gagah cuci sikit tp bau tetap ade......(hehe).......dalam hati aku risau takut tak sempat pergi s.alam.......siapa yang nak ganti......akuje yang tau bab2 ni......lagipun aku sedar ini keje aku biarla aku yang tanggung.....susah senang aku akan settle sendiri......tersangat sedih sepanjang persiapan dan kat booth itu hari.....aku akan take rest masa tengah hari and perlu tido sekejap.....tp bila aku masuk dewan booth tu selalu tak dak orang yang tunggu........mana tanggungjawab.......semua berkumpul kat tepi je.......langsung tak dak kerjasama.....nasibla ada jugak staf yang bagi sokongan datang and banyak membantu.......aku sedar.......aku sedar......keje aku memang agak complicated and akupun bukanla nak kacau2 orang tapi terpaksa.......semoga lepas ni aku lebih kuat dan bersemangat........thanx utk yang sudi membantu......


ni pic booth kami masa tu...berkongsi dengan batik merbok utk 1 kampus



pembentangan peserta final (dewan sri budiman)



Thursday, November 5, 2009

UNDER MAINTENANCE

SORRY TAK SEMPAT UPDATE

keranaaaa.........buat beberapa hari and weeks ni saya memang akan and terpaksa (atas arahan )menyibukkan diri siang dan malam untuk menyiapkan misi untuk menang........
Nak tau apa,hehe saya telah diamanahkan untuk menyertai KONVENSYEN AMALAN PENGURUSAN TERBAIK wakil UiTM Kedah.........dag dig dug jantungku...........dengan harapan dapat mengharumkan nama kampus ini.......aku sebagai ketua projek terasa amat MENGGERUNKAN.......

so kami diminta menyiapkan poster2 untuk projek kami untuk buat PRESENTATION di Dewan Sri Budiman S.alam.........penyertaan seramai 64 tau.......banyak tuuuuuu ada chance ke? apapun suaha dan tawakal........INI ADALAH PENGALAMAN PERTAMA YANG MENGERIKAN AKU.........hehe

dalam masa yang sama aku kena ready untuk INTERVIEW student2 untuk projek SKP nanti........jadual ada yang clash terpaksa dipinda balik........harap2 aku ada peluang untuk menang dipelbagai kategori yang belum diumumkan........dapat duit best jugak.......tp aku tak fikir sangat bab hadiah janji menang........THANX TO ALL MY STAFF yang bertungkus lumus even terpaksa,hehehe

apa nak buat............doakan kejayaan kami ek!

Nota: mesti korang bosan kan asyik citer pasal keje.......apa nak buat dah rutin hidupku macam tu......

Tuesday, November 3, 2009

~M*Y*W*E*E*K*E*N*D~

aku begitu malas nak update blog nih.......bukanpe harini aku memikirkan 2 kertas kerja dan 1 telah siap.......pening sungguh rasanya........lagi pulak tak makan tengah hari and rest langsung.............blaaaa3x.........
*
*
*
terganggu sekejap bos masuk bilik......hehe..........
tk curi masa keje ek.......lgpun dah pukul 5 boleh balik........tapi bos balik pukul 5.30.........
menurut bos kesayangan aku tu,aku kena buat POSTER untuk pertandingan AMALAM PENGURUSAN TERBAIK.....tambah lagila JOB SCHEDULE aku yang sedia penuh.......ala ni ala2 macam KIK or KMK.........aku memang buat job schedule untuk kerja yang berkesan....belajar ngan CO. Cina masa praktikal dulu..........persoalannya kalau apa2pun, why must me yang kena participate.........banyak lagi unit lain,huhuhuhu..........

berbalik pada aku punya weekend....mingguni agak best sikit walaupun takla apa sangatpun.........seperti biasa bertolak ke PMC dari sini pagi sabtu bersama HB..........lepas subuh terus siap untuk ke A.Star and b4 that singgah ambik appointment card dulu kat kampung..........kami b.fast kat sanala.......aku ada berbincang dengan doktor dan dia akan tolong masalah kami ni........aku melangkah balik dengan tenang sikit walaupun aku tahu banyak prosedur nak buat lagi.........dengan emak yang makin kerisauan.......maybe dia takut nak hadapi semuanya........
aku terpaksa kuat semangat jugakla.........

lepas tu kami tercari2 parking kat STADIUM A.STAR untuk masuk ke tapak KARNIVAL SUARASA TV9.........takder apa yang bestpun sangat..........sempat shopping sikit je beli brooch yang sangat murah and baju..........makanan memang banyak tapi macam tak lalu je tengok.........

hari ahad aku ambik cuti ingatkan nak pergi hospital tapi tak jadi sebab doktor nak arrange appointment lain kat GH pulak..........memandangkan HB ada kat umah akupun tumpang lepakla..........tupun HB tak bagi masak, kami just potong rumput kat belakang rumah....kemas rumah....and petangnyer pergi ambik angin kat TUPAH..........tempat perkelahan yang sangat kontroversi tuuuuuuu....best jugak air dia rasa macam nak terjunje tapi tak bawa towel........so main2 air je la and DATING kat situ........
actually dekat je dengan rumak around 5 minutes je.........bila dah hampir gelap so terus balik and pergi ke pasar malam belakang rumah.........rumah yang sekarangni memang best and strategik jugak........nasibla cuti semalam (on sunday) sebab harini keje banyak jugak........berbaloi...hihi


HB yang semakin berisi... bila senyum mate pun kecik.....(samaje km so aku tak appearla dlm n3 ni)...hihi

Monday, October 26, 2009

DuGaaN DeMi DuGaaN

Last friday, aku bawa emak berjumpa doktor..........perkara yg menyedihkan hasil ujian check-up lepas amat mengejutkan aku............ingatkan selama ni emak sakit biasa2 je........doktor mengesahkan emak ada sakit jantung and mintak buat lanjutan check-up bagi memastikan tahap sakitnya.......aku dengan kaki yg lemah bw emak pulang utk next appointment pulak iaitu semalam (ahad)...........aku terpaksa amik cuti emergency......abis seluruh jiwa ni rs lemah je........dalam kepala otak macam manala aku nak buat lagi kos makin meningkat nanti........mak hanya terdiam and nampak wajah sugul dia........aku tersangat sedih dalam hal mcm nih........ke sana ke mari aku yang sibuk bawa berubat....akupun kurang tempat bergantung...semakin lemah...HB tak dapat balik mggu ni...perempuan sememangnya lemah semangat skit..........hari makin gelap...jam dah 7.30 malam...kami pulang bw berita yg sedihla and operation terpaksa ditangguhkan takut tetiba dapat strok masa bius nanti......

mendengarkan berita td buatkan aku hilang semangat dan tumpuan.......ahadpun buat test lagi ternyata agak serius,saluran darah tersumbat.........nadi n jantung terlalu laju.....tak semua test dapat dillakukan membuatkan keputusan dari analisis dktor lagi teruk....apapun aku tetap akan berjuang bawa emak berubat setiap minggu........

ADUH.........berdenyut2 kepala nie dan aku tak sggup nak habiskan n3 ni dah.........got to go and take rest lgpun malam tadi tak dapat tido....semoga Allah sembuh dan redakan penyakit emak nih....aminn...

Wednesday, October 21, 2009

TeRuJa & BuNga2 CheNtA

~~~~~~@Sebagai insan biasa yang lemah dan bernafsu aku seringkali mengimpikan diluar jangkauan.........tetapi aku sedar cuma angan2.....tetapi tanpa angan2 juga semangat kita akan kurang..........apela punya citer ni agaknyer kan.......(berbelit2)....sorry dah lama tak update sebab ahad tu penat sangat malas nak taip...ofis adakan gotong royong.....senin pulak aku datang keje 2jam je and isi borang cuti,then terus balik....HB dah tunggu kat Lobi per lagi bukan selalupun nak buat keje giler....aku teruja nak buat sesuatu yang menghepykan.......

yang pasal malam minggu tu,hehe malu nak citer..............
aku akhirnya sempat menyiapkan langsir untuk rumah kami........buat sendiri tu yang teruja nak pasang....aku buat yang sempoi2je maklumla 1st time...ingatkan nak pasang sama2 HB tapi dia dah siapkan sumenya sebelum aku balik keje ahad tu...spoil betoila........
sekarang ni dah berkira2 nak beli mesin jahit sendiri.....hmm seronoknya tapi mungkin next year la kot sementara nih pakai yang my MOM la dulu.....dahla jenis yang dulu2 tu penat owh nak kayuh....,emak takut yang elektrik punya....aku ingat nak beli yang secondhand pun jadila......lagipun sekarang aku tengah kembangkan bakat yang sedia ada........cewah...(cayo la tu).....

masa cuti isnin lepas,kami terus pergi ke  kedai2 yang di'list'kan nak beli barang rumah,
(boleh tak ambik cuti rehat semata2 nak buat keje tu je),cuti aku dahla tinggal 9hari dari 34hari,sempat ke nih sampai hujung tahun...masa kahwin haritu ambik 2minggu, tu yang cepat abis....(hai melencong pulak:)kami tak beli banyakpun sebab tengah2 bulan kan and kena ikut budget..........

Then, kami pergi jalan sana sini sampaila ke malam........2-3 kali keluar pekan gakla and ada je benda nak buat.....pagi selasanyer HB dah siap2 nak balik perak terus dan masuk keje....ni satu hal keje giler jugak bukannyer dekat cek oii 3jam baru sampai....akupun takla sedih sangat sebab dia tinggalkan aku masa nak masuk ofis.....itu strategy dia,haha
Tapi nak tau pe yang jadi.........rupa2nya pukul1 dia datang jemput aku kat lobi.....hai...tak jadi balik lagi la tuh....(teruk betoi panahan chenta kami)......so semalam aku masakla memandangkan dah jemu makan kat luar, lepas makan sampai 3x tambah ingatkan nak balik rupanya dok kusyuk baca MINGGUAN WANITA pulak. Lepas 3kali tak jadi balik akhir pagi rabu ni baru HB balik.........thanx cayang kerna kasih syg mu tak pernah pudar membuatkan hatiku sentiasa berbunga2....(cewah minah jiwang la pulak)....

Satu hal lagi,selain menjual tudung di ofis aku dah dapat keje untuk pendapatan sampingan ........insyaallah bulan12 ni akan start...aku dah mula kira2 ni modal pusingan untuk cover balik interest on loan tuh....tapi ternyata okla jugak cukupla makan dan perbelanjaan keluarga...aduh!teruja sangat ni....aku memang tak dapat dipisahkan dengan calculator...(maklumla otak tumpul).....ALHAMDULILLAH....berkat kesabaran dan usha kami.....actually HB yang cari ahad lepas....aku ikutje....kalau tak best and ada masalah tak jadila kot..........apapun usha akan mengiringi angan2 ku.........kuang2x (sekadar berkongsi perasaan hati ini and tak berniat lain2 maksud)..................


pic tengah jahit je yang dah siap malu nak tunjuk....


Friday, October 16, 2009

keRja SebaHaGian DaRi HidupKu.....

*******pagi ni aku bangun dengan segar sekali.......maklumla bangun lambat walaupun dah tak boleh lena pukul 8 pagi tadi tapi aku gagah jugak nak pejam sampaila terlena........
maklumla hari minggu tapi aku kena bangun untuk masuk ofis jugak kerja-kerja dipejabat berlambak.......rehat sangat penting kerana tiap minggu aku akan SETTLE kan banyak problem dan hal di kampung.......sekarang nie pun kat ofis........dah settle bab nak jawab audit baru bleh buat n3 nie.......

*******aku perlukan cari jalan untuk tambah hobi demi mengurangkan kekusutan kerja,rumah dan hal2 lain......setakat ini minat aku dah banyak yang masih belum disempuranakan.........hehe malam nie aku akan cuba siapkan..........nak tau apa dia TUNGGU next n3.........kepala hotak aku akan serabut kalau aku dok diam je...nanti hubby akan salahkan aku kuat fikir yang bagi tekanan dalam hidup and ganggu kesihatan aku serba sedikit.........tut......

*******malam tadi lepas ofis hour aku and one of mybestfrend kat ofis bergegas ke pekan SP.......kami da misi yang masih belum lengkap.......memandangkan minggu ni deepavali takut kami ketinggalan........pe misi tu biarla aku diam dulu.......tapi kami kecewa kerana tak dapat lagi apa yang dihajati........and memang ketinggalan pun........sampai sesat2 la kami......kul 9 malam baru sampai umah.......seronok jugak dok Sg Petani and buat masa ni tak nak isi borang pindah lagi.........

*******kena balik dulu nie nanti tak sempat nak ke alor star pulak da appointment ngan doktor dah la jarak dari sini 1 jam........sian mak aku tunggu kepulangan aku tak balik2 lagi......


enjoy u'r sakit mata tengok pic2 kat bawah ni.........haha


muka bangun pagi yang tanpa make-up dan semakin cik mbam, baju lusuh n tudung comotje.....


my desk & room yang serabut giler......see apa yang ada?
doc. in tray yang tak bersusun, atas meja banyak fail & doc serabut,atas kerusi pelawat pun ada fail,
bawah meja pun fail,biskut & air.......kotak2 A4 penuh kertas tak shredd lagi....almari fail tak bertutup......haha



ada lagila....meja sisi pun serabut jugak......memo lekat kat softboard tapi
aku lekat kat wall,wakaka tak sempat nak hiasa board yang ada & tak friendly user jarak jauh skit tak nampak sgt......
*******
Nama je SECRETARY 5S tapi aku yang hampeh........tak mengapa ahad nie aku dah inform semua nak buat gotong royong so aku kemasla sikit meja aku nanti disaamping kerja2 lain....maklumla orang yang baru kahwin depa tak benarkan angkat benda berat so bonus for me.......

wokeh bye.......tunggu nx n3 pasal malam ni yer........

Wednesday, October 14, 2009

StaFF PeNiPu.............

Seorang bos sedang menunggu staff-staff nya datang ke ofis untuk bermesyuarat.
Bos itu sungguh marah kerana tiada seorang pun sampi ke ofis.  Tiba-tiba kelihatan
salah seorang staff nya berlari menuju pintu ofis.....


Staff 1: Bos..jangan marah dlu..saya boleh jelaskan kenapa saya lewat hari ini...
Saya ada temu janji tetapi ia selesai lewat. Saya berlari untuk menaiki bas tetapi
terlepas, saya menaiki teksi tetapi teksi tersebut rosak di tengah jalan. Saya
terjumpa ladang dan membeli seekor kuda sedang dalam perjalanan kuda itu jatuh
dan mati dan saya berlari 10 km dan baru sampai.


Bos tersebut amat hairan dan pelik dengan penjelasan staff tersebut tetapi
membiarkan sahaja kerana beliau dapat datang jugak.  Seketika kemudian 8 orang
staff datang dengan keadaan kelam kabut dan bos pun bertanya setiap seorang
dari mereka kenapa mereka lewat.


Bos: Kenapa kamu lewat.
Staff 2:Saya ada temu janji tetapi ia selesai lewat. Saya berlari untuk menaiki bas
tetapi terlepas, saya menaiki teksi tetapi teksi tersebut rosak di tengah jalan.
Saya terjumpa ladang dan membeli seekor kuda sedang dalam perjalanan kuda itu
jatuh dan mati dan saya berlari 10 km dan baru sampai..


Bos itu pelik dan agak hairan dengan penjelasan staff tersebut tetapi dia telah
melepaskan staff yang pertama dari apa-apa hukuman dan terpaksa juga
melepaskan staff yang kedua itu.  Dan setiap staff yang ditanya mengapa mereka
lewat dan penjelasan mereka juga sama dan akhirnya soalan ditujukan kepada

staff ke-9.
Bos: Ha ..kamu pula ..apa pula penjelasan kamu?
Staff 9:saya ada temu janji tetapi ia selesai lewat. Saya berlari untuk menaiki bas tetapi terlepas, saya menaiki teksi tetapi....

Bos:Biar saya teka..[bos itu menyampuk..]..teksi tu rosak kan...
Staff 9: Bukan...ada terlalu banyak bangkai kuda di tengah jalan...teksi langsung
tidak boleh bergerak...

p/s: renung2kan kalau boleh digunaka....wakaka

JiWa KaCau OtAk BiLaU..........

kenapa semenjak akhir2 ini perasaan dan jiwa ku semakin tak tenteram........kehidupan semakin usang dan kebosanan.......tugas2 harian yang memerlukan ketangkasan berfikir membuatkan otakku digunakan 100%. Tidur malam sering terganggu.......walaupun tidur otakku masih berfungsi untuk berfikir...........

Jika kawan2 kat luar sana ada cadangan macam mana nak cope with this problem, tolongla yea........hari minggu pun serabut jugak.........aku cuba lakukan kerja dengan se'enjoy yang mungkin. Tadi dah dapat buku SKT untuk diisi......aku bosan nak isi and berapalah agaknye bos aku nak bagi kali nie........dalam kepale hotak jugak tak sabar nak nilai SKT staf-staf aku nie.........haaaa baru tau depa selama ni aku suruh buat kerja lambat nak buat....tapi aku tak sampai hatila pulak.......mungkin ada yang mencecah 90% dan ada yang tidak........tunggu....penilaian ikhlas dariku.......tapi SKT ni penting untuk pergerakan gaji tahunan dan untuk CONFIRM.........aku tidak mengharap dapat confirm dalam perkhidmatan terlalu awal biarla atleast 3 yrs......genap 18/5/2010 baru 2 yrs aku berkhidmat.

**********************************************************************************
Terkenang kembali masa dulu2, kesusahan masa lampau.........

Mei 2007~ Tamat berlajar.

August 2007 ~ dapat keja kat LUMUT jadi account clerk,tourism company. Tiap ari da OMputih turun naik ofis jenuh nak susun english aku.......

Oct. 2007 ~ dapat keje jadi executive yang macam2 bidang tapi banyak training untuk nak jadi leader. Kat situ berlajar macam2 public speaking, buat bisness,pergi seminar,buat budget and cari peluang untuk bisness.....tetapi sume hampeh kena tipu gaji tak dibayar selama 2 bulan 1/2 tau...bulan 1/2009 aku rest dok umah....banyak duit habis...kete dah pakai HB bagi kelisa masa tu sume dia bayarkan termasuk belanja aku....transport penting kerana group kena keluar cari bisness...kami dah sampai mintak sokongan EXCO negeri tau nak dapatkan tanah..tapi hampa belaka..so duit simpanan nak kawin pun merosotla termasuk support masa keje kat Lumut tu......pergi temuduga sana sini lagi.....

Feb.2008 ~ dapat 2 offer , aku decide nak keje kat firma perakaunan untuk cari ilmu habis habisan........tak rugi aku kat situ......baru 2 minggu keje aku dipanggil temuduga. masa tu aku gunakan semua pengalaman yang ada termasuk praktikal kat audit firm selama 6 bulan. Walaupun tak sampai 6 bulan graduate hampir 100+ application aku telah hantar tidak termasuk yang On-line. Banyak juga temuduga yang post besar2 tetapi gagal. Aku tetap tabah and mak bagi semangat katanya hampir setahun barulah berhasil nanti.
Masa temuduga Feb tu,aku orang 1st dipanggil.....dengan tak tau apa2 and baru sampai pagi tu jugak aku jawab haru biru je.....lepas temuduga terus balik Perak sebab HB ada urusan.......dalam pukul 6.30 petang aku mendapat panggilan berjaya ke sesi ke 2 pulak........alhamdulillah pukul 3 pagi bertolak ke KL lagi.....sampai pusat temuduga aku orang 1st lagi yang dipanggil. Mungkin dah rezki kot so interviewer pun semangat n fresh lagi.....

April 2008 ~ Dapat offer letter post tetap pulak tu,hehe memang syok giler........tak sempat nak confirm kat firma perakaunan tu......alhamdulillah bulan 5/2008 lapor diri and betoila kata mak aku and tepat setahun tamat berlajar and bukan dari graduate day aku dah dapat kerja tetap sehingga kini aku masih meneruskan perjuangan dalam pekerjaan ku........syukur berbaloi jugak aku berhempas pulas pulun study selama ini and pointer amat penting yang selalu lecturer pesan2 kan......aku takla hebatpun tapi atleast theory2 yang dipelajari masih diigati dan diadaptasikan..........

**********************************************************************************
Con't,

Lepas ofis hour aku memang kebosanan, HB bilala nak pindah sini cepatla....i'am alone... siang tengok PC and for nite tengok wall je.......lepas kahwin nak 'bergayut' kat fone pun dah tak larat.....penyakit susah tidur aku kembali lepas raya ritu......hari2 berlalu dengan cepat dan aku masih seperti dulu.......tak sabar nak tunggu bulan 4 kerna gaji aku naik masa tu........hurmmm bila la nak dapat offer baru nih.......LHDN tak keluar ke tahun ni ek......sejak kerja sini aku jadi serabut kepala hotak, penampilanpun tak terurus.......MOOD dah hilang kot.......staf aku semuanya lelaki pulak tak dak gengla.......nak bagi arahanpun kena hati2 nanti disalah tafsir.......maklumla lelaki kan BARAN.......

Sesape yang tau ada kerja part time yang menarik bolehla contact aku iye...untuk hilangkan kebosanan meniti usia2 yang semakin matang nih........

p/s: sorry N3 aku ni memang serabut sebab tuan diapun serabut and haru biru jugak...........hahaha

Thursday, October 8, 2009

Tak DeR ToPiC...........

>>>>semalam lepas keje aku berkobar2 nak balik tp xjugak balik awal...tepat jam 5.30p.m barula jari aku me'thumb print'........dalam kepala hotak melayang,nak masak ke or nak beli je.....pastu aku amik keputusan nak beli ajelah nasi ayam dan milo ais....so save la masa sikit....dari pagi aku asyik ingat nak makan je...pagi breakfast kueh teaw+bihun goreng, lunch pulak makan nasi....then tak sempat balik perut dah nyanyi2 mintak diisi.....

>>>>lepas dinner (yang masih lagi petang),hehe tenaga aku berubah......macam segar pulak,mybe lepas minum MILO kot......aku teruja nak kemas store bilik belakang tu....after married aritu kemas sikit2 je and banyak lagi barang tinggal kat kampung masing2,tapi hubby dah bawa dah last 2 month.....

>>>>akupun mulala menyusun and mengira hadiah-hadiah yang dapat masa kahwin dulu....banyak jugak hampir suku dari store room tu....seronok jugak ye dapat hadiah banyak - sekali seumur hidup,hehehe tima kasih kawan2 yang sudi datang my wedding last may and TQ for da present ya.....lepas ni turn mogie pulak...hmm apala agaknyer aku nak beli nih...tp kami dah janji masa study dulu mesti ada 1 hadiah yang shock sikit...tapi yang pasti hadiah tu memang sesuai dengan dia and dari dulu lagi aku dah plan nak bagi,hehe wait and seeeeee.......masa aku dulu dia bagi surprise present jugak + 1 present kahwin.......kebetulan masa tu 8 Mei my birthday so dapat 2 la.......nak tau apa dia kasi? hehe geli hati jugak nak umum....(baju tido seksi siap warna merah ang2x lagi)....hubby tersengih tengok,masa tu tak pakai lagi no...dalam hati aku, muat ke baju nih...and alhamdulillah muat lagi sampai sekarang tau...baru pakai 2x jer....

>>>>bilalah agaknya nak beli kabinet untuk isi hadiah2 takut rosak bubuh dalam store...nak bodek hubbyla nanti....

>>>>this weekend, on 10 October rasanya hawa salleh jemput kenduri kahwin dia...alamak sedihla pulak tak dapat pergi yela dah jauh, kat Johor nun di sana cek oiii, kalau ude tu bolehla pergi sebab husband dia orang sini je dekat jugak dengan ofis......apa2pun SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT PASANGAN KEMBAR HAWA and HUDA.....semoga bahagia hingga ke akhir hayat hendaknyer.....amin......thanx atas jemputan.......

>>>>alamak, i kena rushing ni nak balik rumah and balik kampung....daaaa......

TaNdA-TaNdA KeCiL QiAmAt.......

Firman Allah, maksudnya: "MANUSIA BERTANYA KEPADAMU TENTANG HARI BERBANGKIT (KIAMAT). KATAKANLAH: SESUNGGUHNYA PENGETAHUAN TENTANG (DATANGNYA) KIAMAT ITU HANYA ADA PADA SISI ALLAH." DAN TAHUKAH KAMU (WAHAI MUHAMMAD), BOLEH JADI KIAMAT SUDAH DEKAT PADA WAKTUNYA." AL-AHZAB:63)


Tanda-tanda kecil kiamat.


1. Seorang hamba sahaya perempuan dikahwini tuannya.
2. Ilmu agama sudah dianggap tidak penting lagi.
3. Ilmu agama sudah tidak difahami dan tidak dipelajari para manusia.
4. Tersebarnya perzinaan kerana mendapat izin rasmi kerana mendirikan tempat pelacuran/perzinaan oleh pemerintah.
5. Segala minuman keras seperti arak, diminum secara berleluasa, peminumnya sudah tidak kenal dosa malah menjadi kebanggaan baginya.
6. Lahirnya para Dajjal (pendusta) yang jumlahnya hampir 30 orang, semuanya mengaku utusan Allah.
7. Ilmu agama dicabut (ramai alim ulama meninggal dunia).
8. Banyak berlaku gempa bumi.
9. Zaman sudah dekat mendekati.
10. Banyak fitnah memfitnah.
11. Banyak pembunuhan.
12. Banyak harta bagi setiap orang hingga tak tahu membelanjakannya.
13. Ramai orang bermegah dengan projek mega.
14. Banyak gunung digondol dan dihapuskan.
15. Ramai orang bodoh rajin beribadah hingga mudah / senang dirayu iblis.
16. Orang yang ahli membaca Al-Quran tetapi fasik, yakni sembahyang dianggap remeh, mudah dan ditinggalkan.
17. Banyak mendirikan masjid tapi tidak mengimarahkannya.
18. Banyak turun hujan tetapi sedikit tumbuh-tumbuhan.
19. Banyak orang menjadi pemimpin tetapi tidak boleh dipercayai.
20. Ramai orang solihin meninggal dunia.
21. Anak melawan ibubapa.
22. Hujan di musim kemarau.
23. Orang pendusta dianggap benar,orang jujur dibohongi dan tidak dipercayai lagi.
24. Orang yang jauh menjadi akrab tetapi hubungan keluarga terputus.
25. Setiap desa dikepalai orang munafik.
26. Tempat-tempat pengimaman sama dihias.
27. Lahir ramai anak hasil perzinaan.
28. Banyak minuman keras.
29. Ramai orang memutuskan tali persaudaraan.
30. Menuntut ilmu bukan kerana agamanya tetapi bermaksud utk perolehi pangkat dan kedudukan.
31. Ramai kaum suami menuruti kehendak isterinya.
32. Para pembesar / penguasa melakukan zina.
33. Kitab suci Al-Quran dihina dan diremehkan.
34. Tujuan hidup untuk keperluan perut bukan agama.
35. Orang alim (ulama) sudah tidak ditaati.
36. Orang alim sudah tidak disenangi.
37. Orang kaya dimuliakan kerana kekayaannya.
38. Banyaknya berlaku penceraian suami dan isteri. (yang ni memang banyak...nau'zubillah) 
39. Banyak kematian secara mendadak.
40. Ramai lelaki merupai wanita dan wanita merupai lelaki. (boleh dilihat di sana sini dah)
41. Al-Quran dibaca untuk diperlagukan.
42. Ulamak memihak kepada pemerintah lalu menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal.
43. Rasuah berleluasa.
44. Ramai orang bermegah meninggikan bangunan rumahnya.
45. Ramai orang menjual-beli hukum.
46. Memandang ringan masalah perceraian.
47. Berdasarkan hadith riwayat Iman Bukhari, daripada Abu Hurairah.


Semua tanda diatas sudah ada di dalam masyarakat kita hari ini.
p/s:>>>>>> Marilah kita menginsafi diri sesama kita semoga Allah sentiasa merahmati kita sekalian.

Tuesday, October 6, 2009

HiDuP DaN PaNcAroBa...........

Sejak kebelakangan ini jiwa aku menjadi semakin runsing.........bebanan kerja yang banyak sehinggakan aku tak tau nak mula yang mana dulu..........
mungkin banyak faktor lain yang mempengaruhi pemikiran aku........Ya Allah...aku sentiasa dihujani pelbagai dugaan...tapi aku yakin ada sinar diakhir nanti......aku masih belum lali dengan lumrah hidup aku yang sentiasa mendapat pelbagai dugaan sebelum mengecapi kebahagiaan  & ketenangan........

(kerunsingan kepala hotak....)
>>>>audit query n lawatan audit yang berkala memang membosankan n mengganggu perjalanan kerja n ketentraman hidupku.......

>>>>masalah kesihatan my Mom pun sedikit merunsingkan aku....adakah dengan memilih PMC (Putra Medical Centre) jalan terbaik untuk rawatannya...harap2 jangkitan tidak merebak ke otak n tiada sebarang masalah semasa rawatan..or adakah kena operation...belum tahu lagi n next appointment on 9 Oct 2009 aku akan sedaya upaya berbincang dengan doktor....semuanya aku berusaha n berdoa....emak risau takut mengganggu kerja aku kalau selalu bawa dia ke hospital....tapi apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan seorang ibu...maybe hubby pun akan balik awal jumaat supaya dia jugak dapat menemankan kami.....

>>>>masalah PJJ antara kami suami isteri...hubby telah membuat keputusan supaya aku tak payah mohon pertukaran bertugas buat sementara waktu...dia sedih memandangkan aku menjadi tempat bergantung ahli keluarga...biar dia yang cuba untuk mencari LOBANG2 disini....dan akupun turut membantu...buat masa ni kami tengah survey kerja part time untuk berniaga pada waktu malam untuk student...tapi belum pasti lagi dan mohon bantuan maklumat dari rakan sekerja....

aku yakin memangla permulaan hidup n lepas graduate memerlukan masa yang lama untuk hidup senang...even kerja dengan GOV, gaji tetap hanya cukup2 makan je...aku yakin ramai yng staf gov pun setuju dengan pendapat aku...sebab tula aku dah bagitau hubby tak suka dia keje gov but salah sorang pun jadilah....kami ada PLAN untuk masa depan kami...buat masa ni aku tunggu untuk confirm dulu....
untuk mengurangkan sedikit kerunsingan masalah kerja,family dll, penghasilan dan penulisan blog ini adalah salah satu sebabnya......bila menulis aku dapat rasa tahap pressure dan kebimbangan berkurang....

selepas berkahwin MINAT aku menjadi berubah dan ada HOBI pulak tetapi tidak semua dapat dilakukan selalu...antaranya blogging, kumpul resepi dan ingin mencuba, ingin berlajar menjahit tapi tak tercapai lagi,kain dah beli tapi tidak berkesempatan, rinduuuu bila tengok Al-Quran...rasa sayu tiba2 dan ingin terus memeluk dan membacanya, aku berdoa supaya hidup aku dan keluarga sentiasa dilimpahi rahmat oleh maha esa.......aaaamin......

Friday, October 2, 2009

TaTaPan WaJaH Di HaRi LeBaRaN 2009....

hari raya pertama-baru nak keluar beraya....


Hakimi yang suka buat perangai.....



nak pergi rumah tok n tokwan Kimi....



bergambar bersama-sama menantu.......(ni pic sendiri hp xclear kena beli baru nih)



bergambar bersama cucu-cucu n 2 orang tak dak pergi ambik camera...



bergambar bersama anak2 lelaki n sorang tak dak coz di perantauan yg no 5 (abg yusri)....
dari kiri: hubby (no.6),abang ngah(manjer no.2),abang long(yoep no.1),ude(wok no.4)


otw balik dari rumah Bazla..........hubby ngantok lepas makan...


muka budak2 poyo....


majlis hari raya ofis sempena majlis perpisahan 1 orang staf n bos naik pangkat tukar ke Pahang...



mc membuka majlis then masa utk berucap...huhu ramai yang menangis termasuk gue....


kanak2 ribena yang suka bergambar........(wida buat2 candid konon)...


p/s: pic xberapa clear, insyaallah nxt year kumpul duit beli hp baru............

LaGi-LaGi....CeRiTa RaYa 2009...........

Masa pagi raya kelam kabut jadinya kerna kami terbangun lewat...jam sudah pukul8 pagi...aku terkejut dengar suara budak-budak kat luar ramai.......mak akupun xkejutkan kami....husband aku dia tidur balik tanpa kejutkan aku.....aku biasala OFF n malam tu tido lewat plak.......so pe lagi kelam kabut iron Baju Melayu n Sampin dia dulula.........dah pulak air slow so bertambah lambat lagila......yang akuni xmandi lagi...budak2 dah berduyun2 datang.......hubby nak minum dulu tapi aku xbuat lagi,mana nak pakaikan Sampin lagi dahla 1st time nih.......ketar kaki tangan aku ni.......mak n abang aku dah tunggu hubby kat luar untuk pergi SOLAT HARI RAYA sama-sama. Kak aku sibuk dengan anak dia bad mood...lagipun husband dia beraya di rumah mak mertua dia dulu........

so, aku amik keputusan nak tutup pintu buat sementara untuk mandi...hehe selamatla skit biarla budak2 tu jerit aku dah xsempat kang orang datang beraya aku xmandi lagila pulak.......tp xSYOK la xdapat pergi masjid.........


Hubby balik awal untuk tolong aku didapur...gi beli ais dan gas dah habis.....tahun ni tidakla penat sangat macam dulu......ramai orang datang lepas solat, kt dapur penuh sedara n kawan2 mak...ruang tamupn penuh ngan kawan abg n adik...kt ruang TV pun ada budak jugak....yang kosong hanya kt bahagian 2 je.....tapi sekejapje pukul 1 p.m tetamu dah beransur-ansur.......aku lega sikit boleh kemas2 tetapi tu la alhamdulillah hubby kemas sume kt dapur...walaupun dengan bersampin dia wat tatau je n belasah jugak..........

Kul 1p.m kami lena keletihan n wake-up at 4pm and start keluar utk beraya.........(apa jenis punya raya la tido plak)...bukan pe actually my mom keluar beraya dulu kami kena jaga rumahla coz salah seorang anak buah ni OKU...so kalau nak ke mana2pun mesti ada orang tunggu kat rumah. kami tumpang seronok tengok mak seronok beraya yela sebelum dia dia jarang dapat keluar so bagila CHANCES kat dia dulu.........

then, masa RAYA KE 2-kawan2 yang datang adalah MOGIE with her fiancee pada sebelah petang...........MIZA with her husband (RIZAL) pd sebelah malam...then kami berborak kt hampir 12 tgh malam la jugak....aku hanya sempat pergi umah MAK CIK kat tebengau, umah Kak Long je coz masa dah suntuk...n hari raya ke 3 dah nak balik perak awal2 pagi tuh........tu pun janji nak balik malam hari raya ke 2 tp letih sangat n hubby ajak balik esoknya........

sorry for Hasnah xdapat pergi beraya rumah....n Daliela sms nak datang rumah tapi aku dah balik perak........sorry nanti kita jumpa lain masa yer.........tahun ni xsempat nak beraya sakan ziarah kawan2 n beraya kat perak sampai raya ke 7 plak baru balik.......

RAYA KE-3, cuma berehatje kat rumah kakak ipar sebab rumah MIL dah full...kami booking kt situla......petangnyer baru pergi rumah MIL......happening sangat orang ramai...anak buahpun ramai....kawan2 hubby pun ada yang datang bawa family.......kami semua berkumpul kat luar MAIN BUNGA API....macam jenis ada....yang paling best bunga api yang digunakan masa malam merdeka tu n masa CNY....cantik sungguh berbagai corak bunga api....tapi yang lawaknyer kebanyak si bapak2 orang yang EXCITED lebih,tambah2 abang ipar aku....stok ni dia yang pulun cari.....hubby lagilah sama naik jugak....masa kat kampung aku dia xdak GENG sangat...........

RAYA KE-4, aku buat laksa dengan Adik ipar,barang2 kami keluar cari .........pada masa yang sama kami pergi survey PHOTOSTUDIO coz petangnyer dah set nak ambik family foto...so dapatla 1 kedai ni yang paling murah 4keping pic RM320....kalau kedai lain semuanya RM500+........dahla kena pergi studio pulak........hmmm buang masa n for sure la tak muat kan....RAMAI...almost 22 persons...
perkara yang lucu terjadi masa ambik pic family bagi tiap pasangan.........huhu kami berdua je n xpayah susun anak2 diff dengan family lain sibuk atur sana sini....lepas tu semua family ketawakan kami..........My MIL hanya senyum simpul je...aku dapat nampak ada kegembiraan dalam wajahnyer coz semua anak2 n menantu ada........n next year semua kami beraya disana......( TEMA : ORANGE COLOR have been decided for next Hari Raya 2010).......ni kerna pada tahun ni kami tak ikut tema (COKLAT)...xsyok r sama color...aku saja xnak coklat tak up-to-date la.......malamnyer pergi rumah kawan Kakak Ipar without myhusband n yang lucunyer ada jugak yang terpaut dengan aku...masih laku? hehe, akak tak nak introduce sebagai adik ipar n saja je nak tengok akal orang...hehe


RAYA KE -5, dari pukul 11 pagi pergi rumah kawan hubby n sesi petang pergi open house rumah Ma Bazla kat beruas...thanx dia masak sedap2......
sesi malam pergi beraya lagi rumah bestfrend hubby...sampai penuh perut aku nih....kiranya dari pagi smapai malam segala mak nenek masuk perut....mee ada,kueh teaw,bihun sup,laksa,bihun...pastu perut mula meragam....semua kawan2 menunggu kedatangan kami...aku amat rasa dihargai n mendapat kunjungan balas dari mereka....sehinggakan pada hari ahad malam isnin pun ada datang beraya n cari aku...mana ada aku dah balik sini la nak kerja dah isnin.......

RAYA KE-6, aku mintak izin husband nak pergi lepak2 n beraya rumah MOGIE kat Seri Iskandar...yelah hubby pun kuar ngan member2 dia...so aku pun panjang gakla langkah......perjalanan hampir sejam n pukul 5p.m baru sampai....mogie masak nasi beriani...fuhh...sedapppp........kami berborak macam2 tapi macam xckup masa je...terpaksa pulangla lepas maghrib...hampir kul9.30pm baru smapai umah my MIL..........my hubby tunggu kepulangan aku for makesure aku selamat sampai...then, dia sambung keluar lagi....xper aku bagi peluang raya kali nih....masa raya nih la kawan2 balik kampung n they can meet each other n enjoy their favourite sports together (SNOOKER)...xpe bagi chance...tapi nanti kalau aku nak main BOWLING dia kena bertolak ansurla jugak.........

RAYA KE-7, yeye malam nih nak balik dah........tapi sebelah pagi masak dulu.......n sesi petang beraya di rumah abang aku kat BOTA...semua anak buah aku dah tunggu kedantangan kami...n my MIL pun aku ajak sekali........sampai rumah dah pukul 6.30 p.m then bergegas kemas beg n pack barang coz pukul 8 p.m nak balik KEDAH...........tapi hubby ajak pergi open house rumah bestfrend dia (DUAN n LYDIA) lagi so kami pergi 2 buah kete la termasuk my MIL n anak buah...sungguh best open house tu hampir 5buah khemah ...n sesak dengan orang dari pelbagai kaum...makanan sume best jugak...huhu gemukla raya ni....tuan rumah turut bekalkan sourvenier bagi yang terpilih...dapat PAYUNG............duan n lydia ni mmg rapat jugak dengan kami...masa kenduri sponsor pakej pelamin,baju n makeup kat sebelah lelaki....n masa honeymoon ke 2, abang kepada si Duan ni MIRI n NANA sponsor penginapan kat PANGKOR....siap dapat cenderahati honeymoon  COUPLE KEYCHAIN.....
so pukul 9.30pm bertolak dari Stiawan ke SP..........amat meletihkan n aku cuba untuk melayan husband bersembang tetapi terkandas n bila sedar dah exit tol SP Selatan.......

::::hmm tak tahulah nak kata best atau tak raya kali nih...ramai kawan2 bertanya pengalaman raya 1st sebagai pasangan berkahwin, n aku cuma cakap biasa je.........entahla best atau tidak? agak2 best tak melalui cerita2 kat atas tuh........::::

Wednesday, September 16, 2009

PeRsiAPaN & pLaN MeNjELaNg HR.....

 menjelang hari raya.........berakhirnya puasa.......lalalala.......
persiapan saat akhir takla banyak sangat dah........sebab aku,kakak n mak dah wat 2mggu lebih awal.......
jumaat ni cuma nak bubuh coklat atas ALMOND LONDON n buat KEK COKLAT LEMBAP je....almond punya biskut aku dah wat last week on Sabtu malam Ahad.....so Ahad tu rushing skitla pagi2 dari kampung....badan tersangat letih kena bangun awal plak...
Jumaat malam sabtu,aku dah wat KUIH TAT NENAS GULUNG....hepy sangat dapat wat kuih..klo tak buat macam xdak MOOD nak raya tau....sebelum berbuka aku buat doh siap n dalam kul 8.30pm baru bakar...tapi kejap je abis n macam xcukupje...
tengok keadaan tu akupn tambah lagi 1 adunanla...nanti nak bawa balik PERAK n UMAH MERTUA KAKAK lagi...xcukup nih
tapi jimat tau wat sendiri jimat 2.5x,aku kan accounting so berkira2 la........nanti cuma nak beli DODOL n KEREPEK je...
EMAK dah buat: BAHULU,KUIH BANGKIT n KUIH BAKAR KACANG.......(kacang hijau...sedap oooo walaupun rupanya xlawa), katanya nak wat AGAR-AGAR CERI malam raya nanti. Macam mana rupapn aku tatau sebab dari dulu dia dok sebut xpernah buat....dia berlajar dari remaja dulu katanya....seronok sangat tengok dia kali nie macam2 nak buat....dia buat kuih, akula HELPER nye n HUBBY pun tolong bakar jugak...yela guna cara TRADISIONAL terukla skit...(guna sabut + arang)...
AKU pulak buat 3 jenisje, jadilah lagipun kakak aku pun wat jugak......KAKAK buat 4 jenis kot n 1 KEK ( KUIH SEMPERIT,MAKMUR,MAZOLA n CHOCOLATE RICE)....bila dah campur dengan yang nak beli nanti dah LEBIH 10 JENIS dah....
Menu Hari Raya 1st bercadang nak masak BIHUN SUP je....mula2 nak buat NASI AYAM tapi nanti tak larat nak hidang n cuci pinggan lor....hehe ABANG IPAR akula masak....dia mmg POWER bab-bab masak nih.......
Lain-lain menu: KETUPAT PULUT (hitam pun ada), KARI DAGING (emak masak), RENDANG AYAM (aku masak), SERUNDING AYAM (kakak masak)...........baru adil ,ye dak?
Kemas umah?Udah buat sikit2 je...maybe sabtu tu kemas lagi.......buat malampn boleh....tak teruk sangat sebab Emak dah kemas sejak 2 minggu lepas.......jangan malam raya tak settle lagi sudah, aku sik peduli aku nak pusing2 BANDAR A.STAR jugak......xpernah lagi tau malam raya kuar jalan......dulu mak tak bagi lor...so tahun ni dah HABAQ siap2 kat Mak aku nak jalan2 r.............
Kete tak CUCI lagi nih..........sian MYVi Ku teruk bebenor.....xper2 esok suh hubby cuci,hehe...lagipun tadi hubby call nak bagitau dia BALIK MALAM NIE lepas berbuka...........hurrey! dia balik awal takut jalan Jem katanya.......CEH, dekatje pun,baru Perak dah kalut....maklumla 1st Year beraya sebagai SUAMIISTERI....exicted lebih......alamak!  ZAKAT FITRAH xbayar lagi nih.........jangan dia lupa sudah...
uish,kena cepat nih...nak gi TESCO cari Brooch plak.........pastu nak singgah tapau kat RADIX FRIED CHICKEN or KFC....teringin sangat.... dah lama xmakan........CAN cin CAU.........

Tuesday, September 15, 2009

2 Days 2 Go........

Aku mula membilang hari........disaat-saat last puasa ni terasa LETIH yang teramat sangat......walaupun adakalanya terasa sayang untuk meninggalkan RAMADAN yang begitu mulia...tetapi apakan daya masa mesti berlalu pergi..........dan belum tentu lagi Ramadan akan datang kita dapat bersamanya......kerana pada malam LAILATUL QADR telah turunlah Malaikat dengan keizinan Allah untuk membawa takdir pada tahun berikutnya.......aku terasa sangat SAYU tatkala ini kerana bulan RAMADAN ini tidak dapat ditunakan dengan sempurna........

Namun, aku tetap membilang hari untuk datang bekerja lagi sebelum bercuti panjang nanti........untuk menyambut hari kegembiraan bagi semua umat islam........HARI RAYA AIDILFITRI.......

Hari-hari sebelum cuti ini kerja terlalu banyak sehinggakan aku tak tahu nak start yang mana dulu......balik dari cuti dah ada 2 report nak kena hantar, audit kenderaan nak datang lagi,audit untuk penilaian pengurusan terbaik nak dtg jugak........sume on October maaaa.......

Tengah hari tadi aku terlalu pening,perut2 terasa sakit.........mybe semalam ms berbuka makan 'Char Kuew Teow' banyak sangat dan tanpa makan nasi.......yela aku masak sendiri terbanyakla pulak, sampai tak habis pun nak makan.......so hanginla satu badan.....

Kla, balik dulu arini beli lauk je la tak dak mood nak masak lagipun makan sorang2 je.......

Monday, September 14, 2009

SeKaDaR Yg. MaMpU..........

Hari nie Kak Gee pergi ke bank untuk tukar duit raya........Total semua dekat RM8K jugakla untuk Pejabat Bendahari saja.......Kaya..kaya budak2....tp aku yang semekin...nanti lepas raya makan semekut tidur semejid la sebab dah sengkek........Tapi seronok dapat bagi duit raya kat budak nih...
Duit Raya yang sudah dibajetkan cukup-cukupje.....
Teringat masa zaman kanak-kanak dulu kalau malam raya kan aku dah tak boleh nak tido sebab terlalu Hepy nak pergi kutip DUIT RAYA (loqlaq sungguh)....n one more tak selesa nak tido sebab tangan 2-2 belah pakai inai.....hehe orang kampungla katakan...
Tahun lepas aku ada anak buah 5 orangje tapi tahun ni sudah menjangkau 17 orang tau....nasibla yang sorang lagi kuar bulan 10 nanti selamat sikit...hehe(sajaje bukan tak ikhlas tau)...Tahun depan harap2 akupn dapat kumpul DUIT RAYA jugak...ngeh3...wahai kawan2 DOAKANLAH aku ye supaya boleh dapat KLON before raya 2010.

Pagi tadi hubby call.......
Hubby: Hai...sayang! Katner tu...dah sampai ofis ke?
Aku: Hai...abang...ayang tengah drive ni baru kat trafic light.Abang kat mna? (loghat Utara)
Hubby: Abang baru sampai ofis jugak? Ayang...ermm abang tak sabar ni nak jumpe yela dah seminggu xjumpe.
Aku: Tak pela sabarla ye...
Hubby: Berape lama lagi ye sayang nak jumpe?
Aku: Akupun kirala...harini dah isnin, lagi 3harije...nanti abang balikla awal ye ayang dah cuti...
Hubby:Hmm abang tak sabar dah ni nak balik raya...Kla sayang drive elok2 nanti abang call lagi.Bye...
Aku:K bye abang...Luv U...
Sebelum ni aku takla excitedpun tapi dia yang seronok sangat...nanti cuti raya 10 hari bolehla pergi DATING macam biasa.....
###BALIK KAMPUNG.....HOHO BALIK KAMPUNG.......

Sunday, September 13, 2009

PuAs HaTi n HePy....

Kenapa ek? kerana aku dapat keluar shopping ms jumaat n sabtu lepas........hehe
Dapatla aku cari baju2 n barang dengan sepenuh hati, selepas penat survey sna sni termasukla membeli barang-barang nk buat kueh raya...........tahun ni kak aku SHARE 1/3 modal nk buat kueh...hehe
sebabnyer dia tau aku sengkek skit tahun ni...aku tak pernah mintakpn tp memandangkan dia bawa balik banyak untuk umah mertua dia,dia seganla kot.........
Pada hari jumaat aku g A.S je tp adik aku JAMAL jd bodyguard ikutje mna aku p...lepas kwin mak aku risaula plak,heran toi aku ktanya takut orang kacau padahal dulula kena da bodyguard......tp agus gk blehla dia tolong angkat barang aku nak buat kueh n bawa beg shopping aku......padan muka dia......
Mula2 parking ky CITY POINT coz senang skit tingkat 3......walaupun baru pukul 10.30 a.m tp parking banyak full. Tapi aku dengan berkobar2 ni nk shopping bawa RM400je. Uish...sungguh tidak aku menanhan sebak didada ni klo tengok je barang tapi tak beli....baju budak2 sangatla SALE...aku pegang letak...pegang letak nak beli macam tak ingat size.......so postpone jap........
So,aku g cari baju aku dulu...kt City Point ada 1 kedai jual baju2 fesyen terkini n jubah cantik2.......hmmm nanti dah pregnan boleh beli kat situ je..teringin gak nak beli tapi takut raya nanti orang dok tanya je MELUAT aku nak jawab aih..........ok kedai tu aku dah list akan patah balik nanti...
Then, kami jalan2 kat Bazar kt tepi jalan bertentangan PEKAN RABU.........tp banyak yang mahal sangat asal aku berkenan mesti RM200+, aku bukan apa nak berjimatla dhla bonus xdapat tahun ni...huhu tapi klo Hubby terchenta ada mesti dia suruh belije.......akuni bukan memilih sangat kadang terasa sayang nak beli baju yang mahal sangat.........pusing punya pusing belilah baju kurung kt ARKED area Pekan Rabu...sehelai RM50je...jadila nk buat pakai keje nanti...hehe n the balances will be use to buy Baju Kurung Moden n baju untuk anak2 buahla........tapi singgh balik butik kat City Point tu tak dak size so balikje la dengan perasaan SEDIH.......tengok lagi baju kat budak2 tu, tapi aku dah pancit sangat dah xlarat, so pergi beli barang nk buat kuehla lagi penting sebab balik nti terus nak buat...hehe (klo larat..)

Apa2pn aku tidak putus asa kerna sabtunye aku keluar g pekan sabtu kt pendang untuk beli ikan,sayur dan lain2......NAFSU aku tidak dapat control klo g tempat macam ni.......semua aku teringin...walaupun aku pergi sorang ia tidak menghalang aku untuk bersemangat waja dan balik untuk memasak.......
dalam sibuk mengusha ikan..tetiba ada orang pegang tangan aku...rupa2nya Kak Hasni,dia ni selalu terserempak klo aku pi mana pun.......
Jenuh jugakla nak gendong barang ikan saja 5 jenis,sotong,sayur2,ulaman,rempah yang sudah digiling....
Bukan pe menunya aku bercadang nak masak gulai lemak ikan masin,sotong goreng tepung,ikan terubuk bakar n yang lain biasa2 je......harini berbuka sorang2 n myHubby pun xbalik.....semalam bila masak2 terkenangje tp xla sedih sangat sebab dah tahu duduk ngan family......

Selain membeli barang untuk masak berbuka sempat lagi aku shopping baju raya lagi 3pasang iaitu for me,alia n hakimi (anak2 buah kesayangan aku)......tangan dah xmuat nk pegang nampak buah tembikai tapi dah xleh nak bawa kerna kete parking jauh sangat sebab terlalu ramai sangat orang.
Dalam pada itu aku sempat lagi pergi 2buah kedai nak cari kain langsir untuk rumah aku tapi tak dak yang menarik pun.

Hehe,aku balik dengan senang hati.......tengok si kimi menunggu kepulangan aku...seronok dia dapat baju baru lagi.....then, aku rehat kejap sebelum keluar lagi untuk pergi ke kedai emas. Aduh letih sungguh rasanya panas terik. Mak aku nak beli gelang tangan baru untuk raya ni. Seronok aku tengok dia hepy. Walaupun aku sudah penat selama 2hari nie tapi aku rasa puas hati dapat tengok Bonda tersayang pun hepy jgk disamping dapat sediakan juadah sama2,buat kuih sma2,kemas umah dan berangan sma2.......